Posted inPenjagaan Kulit

Perlukan Kulit Sempurna Semalaman? Ikut Petua Ini

Orang fikir mereka tahu cara merawat kulit mereka dengan betul, tetapi sebenarnya ramai orang tidak tahu apa yang perlu mereka lakukan untuk memastikan kulit mereka berada pada tahap terbaik. Perkara yang awak ingin lakukan ialah belajar seberapa banyak yang awak boleh tentang penjagaan kulit yang betul, jadi ambil perhatian daripada artikel 1realtime ini kerana ia mengandungi banyak maklumat untuk awak.

Gunakan krim pencukur atau pelincir lain apabila awak bercukur. Ini berlaku untuk lelaki dan wanita. Mencukur adalah keras pada kulit awak, dengan logam nipis mengikis di atasnya. Kegagalan menggunakan buih akan mengakibatkan pisau cukur melecur atau mungkin rambut tumbuh ke dalam yang sukar untuk dirawat.

Dalam beberapa bulan terakhir kehamilan dan sejurus selepas itu, ramai wanita mengalami pecah kapilari yang tidak sedap dipawakng di muka. Sapukan sedikit minyak mawar sekali atau dua kali sehari ke kawasan yang terjejas. Minyak mawar mengurangkan kemerahan dengan menyempitkan saluran darah kecil di bawah permukaan kulit.

Penjagaan kulit datang dengan pelbagai alat

Salah satu yang lebih berguna ialah kain lap biasa. Mencuci dengan kain lap setiap hari menawarkan pengelupasan lembut pada kulit, dan sebaik sahaja awak mula menggunakannya secara tetap, awak akan melihat perbezaan besar dalam keadaan kulit awak. Bersihkan kain lap dengan kerap, dan gantungkannya sehingga kering di antara penggunaan.

Lindungi Kulit awak daripada matahari

Melindungi kulit awak daripada matahari adalah cara terbaik untuk menjaga kulit awak. Apabila kulit awak terdedah kepada matahari, awak mungkin mengalami kedutan, jeragat dan bintik-bintik penuaan. awak harus sentiasa cuba menggunakan pelindung matahari jika awak akan berada di bawah sinar matahari.

Cuba mengehadkan masa mandi

Jika awak ingin mengekalkan kulit awak kelihatan sihat sepanjang masa, maka awak harus mengehadkan masa mandi atau mandi awak. Mandi dan mandi lebih lama akan menghabiskan minyak yang sihat dari kulit awak. Selain itu, jika awak memastikan untuk mengambil air hangat, bukannya mandi air panas, kulit awak akan mengekalkan kecemerlangan yang lebih lengkap.

Gunakan krim anti-penuaan kedutan malaysia

Mula menggunakan krim anti-penuaan sebelum kedutan muncul. Kebanyakan krim anti-penuaan mengandungi retinoid dan Vitamin A, dan penggunaannya pada kulit awak bukan sahaja boleh mengurangkan tawak-tawak penuaan, malah boleh melambatkan permulaannya. Retinol boleh membantu kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati dan meningkatkan jumlah kolagen yang dihasilkan – menjadikan wajah awak bersinar licin dan sihat.

Jika awak cuba melembapkan kulit awak dengan betul, awak perlu memastikan awak menggunakan losyen atau pelembap awak sejurus selepas awak mandi atau keluar dari bilik mandi. Dengan melakukan ini, awak boleh mengunci kelembapan ke dalam kulit awak, menyebabkan kulit awak kelihatan sihat dan cantik.

Baca label dengan teliti sebelum membeli penjagaan kulit untuk kulit anda

Apabila membeli produk penjagaan kulit, sentiasa baca label dengan teliti. Semakin sedikit bilangan bahan dalam produk, semakin sihat untuk kulit awak. Produk yang mempunyai lebih banyak bahan semula jadi dan bukannya farmaseutikal dan bahan kimia kurang berkemungkinan menyebabkan tindak balas alahan, kerengsaan yang tidak diingini atau kesan pemulihan yang lain.

Sensitiviti kulit setiap orang adalah berbeza

Orang yang berbeza mempunyai jenis kulit yang berbeza. Untuk menentukan kaedah penjagaan kulit yang terbaik untuk diri sendiri, awak harus menentukan jenis kulit yang awak miliki. Terdapat empat jenis kulit yang ada pada umumnya. Jenisnya ialah kulit normal, kulit berminyak, kulit kering, dan kulit kombinasi. Mengetahui jenis kulit awak akan membantu awak memilih produk dan ubat yang paling sesuai untuk meningkatkan kulit awak.

Gunakan pelindung matahari untuk mengekalkan kelembapan kulit

Semburan pelindung matahari boleh membantu awak menjaga kulit awak dengan betul. Terutamanya, jika awak terdedah kepada jerawat, menyembur pada pelindung matahari bebas minyak membantu menghentikan penyebaran bakteria dari tangan awak ke muka awak. Ini memastikan pori-pori awak bersih dan kulit awak kelihatan segar. Ia juga mengurangkan kemungkinan awak akan mengalami selaran matahari.

Mencukur boleh menjadi sangat keras pada kulit awak, jadi jika awak melakukannya secara tetap, pastikan awak meminimumkan kerosakan yang awak sebabkan. Gunakan krim pencukur sebelum awak bercukur, dan sentiasa gunakan pencukur yang tajam dan bersih. Bercukur dengan rambut dan bukannya menentangnya untuk pencukuran yang paling lembut.

Cuba untuk tidak berjemur pada siang hari

Jika awak sering bersukan, pastikan awak tidak berada di bawah sinar matahari terlalu lama. Matahari sangat bagus untuk vitamin yang boleh disediakan untuk kulit awak, tetapi boleh menyebabkan kerengsaan berlebihan, rasa terbakar dan kemerahan jika awak keluar terlalu lama. Sekiranya awak mesti keluar, pastikan awak menggunakan losyen dengan SPF pada muka awak.

Penjagaan kulit yang sihat bermula dengan melindungi diri awak daripada kesan berbahaya matahari. Pendedahan berterusan kepada matahari merosakkan kulit. Terdapat beberapa cara mudah untuk melindungi kulit daripada bahaya. Sapukan pelindung matahari setiap hari dan lebih kerap apabila menghabiskan masa di luar rumah. Pakai pakaian pelindung atau pakaian khas dengan terbina dalam tersumbat UVA.

Jangan gunakan penjagaan kulit yang mengandungi minyak wangi

Apabila membeli produk penjagaan kulit, seperti pelembap atau pencuci badan, pilih produk yang bebas pewangi. Penambahan minyak wangi boleh menyebabkan kerengsaan, terutamanya pada kulit sensitif. Kurang bahan kimia untuk produk penjagaan kulit bermakna mereka lebih dekat dengan keadaan semula jadi.

Lawati doktor tempatan awak atau pakar dermatologi jika awak mempunyai ruam pada kulit awak yang tidak akan hilang. Ruam kulit boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat atau tindak balas alahan terhadap produk. Jika tidak dirawat, ruam boleh merebak dan menyebabkan parut kekal pada kulit.

Gunakan krim untuk menghilangkan mata panda

Jika awak menghadapi masalah untuk menghilangkan lingkaran gelap bawah mata awak, awak harus cuba menggunakan concealer sebagai pilihan terakhir. Concealer menyembunyikan lingkaran bawah mata awak. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti pembetulan cepat, ia akan memastikan awak kelihatan baik.

Untuk memastikan kulit bayi awak sihat, ketahui hakikat bahawa bayi awak mempunyai kulit yang halus dan lembut. Ini penting untuk diketahui kerana awak perlu mengenal pasti dengan selamat sebarang isu yang mungkin berlaku dengan kulit bayi seperti ruam lampin atau jangkitan kulit yang lain.

Penjelasan Semua Maklumat Di Atas

Dengan semua maklumat yang baru awak pelajari, awak sepatutnya menyedari lebih banyak cara untuk membantu meningkatkan penjagaan kulit awak. Kulit awak adalah bahagian penting badan awak, jadi awak ingin memastikan ia berada dalam bentuk yang terbaik. Ini hanyalah beberapa petua yang boleh awak pelajari, jadi pastikan awak terus mengembangkan pengetahuan awak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *